Wat?
In ons leven gebeuren er vaak dingen die we niet willen en die we het liefst zouden willen overslaan. Echter, sommige dingen zijn te belangrijk om simpelweg te vergeten. Emoties zijn er om gevoeld te worden, en als je deze negeert, is er een grote kans dat dit later negatieve gevolgen heeft. Wanneer je iets heel ingrijpends meemaakt, zoals diefstal, verkrachting, of pesten, is het essentieel om deze situatie te leren loslaten. Anders kun je te maken krijgen met vervelende gevolgen.
Het is belangrijk om moeilijke en ingrijpende ervaringen niet te negeren, maar er op een gezonde manier mee om te gaan. Het negeren van negatieve emoties en trauma’s kan op de lange termijn leiden tot ernstige gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid.
Mogelijke gevolgen
Als je deze intense gevoelens (verdriet, woede, schaamte, …) negeert, dan heeft dit gevolgen voor heel je verdere leven, hier zijn enkele voorbeelden van deze gevolgen:
- Angsten, angstaanvallen
- Vaak nachtmerries
- Achtervolgingswaan (het gevoel hebben dat je constant gevolgd wordt)
- Niet veilig voelen
- …
Accepteren = aanvaarden wat er is
Behandeling
Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kan doen om jezelf te helpen. Hieronder staan er enkele tips die je kan gebruiken en bij de vragen is het de bedoeling dat je even stilstaat bij jezelf en dan die vraag stelt.
- EVT (emotionele vrijheidstechniek)
- Begeleide meditatie rond het accepteren (of zelf in meditatie gaan)
- Creatieve therapie
- Hoe is het met je zelfvertrouwen?
Hier zijn nog enkele zinnen om over te denken:
- Maak eerst aandacht voor hetgeen je wilt accepteren
- Herkenning van het niet-accepteren
- Wat je accepteert leidt tot vrede. (Begrijp je dit?)
- Maak realistische verwachtingen
- Spendeer tijd in de natuur
- Praat erover
- Hoe kan ik het best reageren op deze situatie?
- Wat zou je kunnen doen om het los te laten?
- Om gelukkig te zijn, laat je verlangens los. Probeer er op een andere manier tegenaan te kijken. (perspectief)
- Een verlangen is een teken van tekort.
- Je leven is jouw verantwoordelijkheid.
- Teveel onzekerheid wordt angst. (Snap je dit?)
Hopelijk lukt dit een beetje, zeer zeker kan ik creatieve therapie aanraden, mij heeft dat enorm geholpen.
Persoonlijk
Zelf ben ik op redelijke jonge leeftijd gepest geweest (rond 14 jaar). Dat heeft mij nog jaren later beïnvloed, dat toonde zich in mij wegsteken als ik die jongens zag, ik was er bang voor. Omdat ik niet wist of ik mij voldoende kon verdedigen. Ik was constant bang dat ze tegen mij zouden beginnen te praten.
Dus dacht ik na over wat ik kon doen om dit voor mezelf op te lossen, zo kwam ik op een idee om iets te knutselen (=creatieve therapie). Ik maakte van drie kleine blaadjes, 3 gevoelens. Het eerste blaadje tekende (+ stickers) ik vol met trieste gevoelens (bv: tranen, negativiteit, …), het tweede blaadje tekende ik met boze gevoelens (bv: een vuist, boze smileys, …) en het derde blaadje tekende ik vol met blije gevoelens (bv: smiley, hartje, bloemetjes, …).
Zo werd dit ‘knutselwerk’ een opeenvolging van de gevoelens die je bij een ’trauma’ doorloopt. Eerst verdrietig dat het jou is overkomen. Dan kwaadheid, je bent kwaad op die persoon dat hij/zij je dat aangedaan heeft. En dan als laatste, acceptatie, je laat het achter je en je gaat door met je leven (blij).
Eens de blaadjes gemaakt waren, toonde en legde ik ze uit aan mijn ouders.
Als ik dat gedaan had, had ik die nacht goed geslapen en daarna heb ik bijna geen last meer gehad van angstige gevoelens bij die jongens.
Dus is dit volgens mij zeker het proberen waard