Angst

Wat?

Angst is een onaangenaam beklemmend gevoel dat naar boven komt wanneer we in gevaarlijke situaties zitten (= dreiging of gevaar). Zodat we dan zo snel mogelijk kunnen te reageren richting de veiligheid.

Reden angst?

Vroeger toen we nog in de ‘jagers- verzamelaarsperiode’ zaten, hadden we angst heel vaak nodig om ons te beschermen. Want stel dat er plots een wild dier aanviel, dan moesten we op elk moment van de dag paraat staan om onszelf te verdedigen en te beschermen. Ons onderbewustzijn zorgt ervoor dat we gevaarlijke situaties op tijd zien en er gepast op reageren.

De dag van vandaag hebben we zulk beschermsystemen niet meer nodig, behalve in uitzonderlijke situaties.
Toch bestaan er heel wat irrationele angsten, angsten die eigenlijk volkomen onnodig zijn, natuurlijk bestaan er ook angsten die geheel terecht zijn.
Als je zelf geregeld angstig bent, kan je jezelf afvragen of jouw angst terecht is, eens je die vraag beantwoord hebt, kan je kijken wat je eraan kan doen.

Je kan jezelf vragen stellen zoals:

Angst


– Wat helpt mij vooruit in deze situatie? (Waar kan ik de kracht vandaan halen om dit toch te doen?)
– Wat zou mij helpen om minder angstig te zijn?
– Wat heb ik nodig om die angst te overtreffen?
En variaties op deze vragen, door die vragen te stellen, spreek je heel bewust je oplossingsgericht vermogen aan en zal je zelf strategieën bedenken om beter met je angst te kunnen omgaan.

Als deze angsten je dagelijks functioneren zodanig negatief beïnvloedt, dan is het nodig dat er iets aan gedaan wordt.

Op deze pagina vind je wat je er allemaal mee kunt doen.

Je grootste angsten zijn vaak erger in gedachten dat dat ze in werkelijkheid zijn.

Pijn is tijdelijk
Opgeven is eeuwig