Gedicht

Eerst even een gedicht over de chronische pijnen.

Chronische pijn hebben is een vreselijk iets

Je beperkt voelen

Frustraties om dingen niet te kunnen

Het gevoel afhankelijk te zijn van iedereen

Je onmachtig voelen omdat je zelfs niets aan de situatie kunt veranderen

Al die negativiteit die je voelt

Dat is allemaal heel erg

Maar zo mag je niet denken

Op die manier duw je jezelf nog veel dieper de put in

En we proberen er juist uit te geraken

Ja, wij proberen dat

Je kunt er wel iets aan veranderen

Je kunt veranderen hoe je ermee omgaat

En eens je dat stadium gehaald hebt

Zal de pijn zijn kracht verliezen

Gedicht: De kracht van je gedachten

Chronische pijn

Meditatie

Chronische pijn hebben is ronduit vreselijk, ikzelf heb dit ook aan mijn rugspieren dus ik begrijp heel goed waarover het gaat. Je hebt tijden waarin het goed te doen is en je hebt tijden waarbij je geen weet meer kent met jezelf.
Er hangt enorm veel af van je gedachten, je gedachten beslissen zeer veel.

Wat er goed helpt op het moment dat je pijn ervaart, is mediteren, als je begint met te mediteren bij pijn is het goed om dit te doen wanneer je lichte of middelmatige pijn ervaart. Dan kun je eerst wat oefenen en dan zal je snel merken wat er het best werkt voor jou. Want oefening baart kunst. Als je dan wat ervaring met meditatie hebt, dan kun je dit ook toepassen bij ergere pijnen.

Als je dit vaak oefent, zal je na een tijdje merken dat het veel beter lukt om je op je ademhaling te concentreren en zo dus even te ontsnappen van de pijn. Dit kan een enorme hulp zijn. Ook kan Mindfulness een grote steun bieden.

Belangrijk emoties uiten

Wat heel belangrijk is voor de emotionele en fysieke gezondheid is het uiten van emoties. Het is niet goed om zware emoties op te kropen en altijd maar in te slikken. Natuurlijk maken we het allemaal wel eens mee dat we niet anders kunnen door een evenement of dergelijk. Maar het is altijd belangrijk om ze erna te verwerken. Anders zal die zware emotie zich uiten op fysiek vlak bijvoorbeeld: rugpijn, enkeloedeem, hoofdpijn, …

Overwinnen met Mentaal

Een goede methode voor fysieke pijnen, is door met je geest enkele dingen te doen. Zoals meditatie (hierboven omschreven) maar er zijn ook nog een heleboel andere dingen die je kunt proberen. Door je aandacht te verzetten naar iets (afleiding), zorg je ervoor dat je de pijnprikkels iets minder voelt. Ook zijn er nog enkele anders strategieën, hieronder staan een aantal opgesomd:

1. Visualiseer het lichaamsdeel waar je pijn hebt piepklein, best begin je met meditatie en zorg je ervoor dat je rustiger word. Daarna visualiseer je het lichaamsdeel dat pijn doet, dat zie je op ware grootte. Daarna beeld je je in dat het lichaamsdeel enorm verkleint tot de grootte van je pink. Daar concentreer je je een tijdje op.

2. Werk met het Placebo-effect, het verwachtingseffect heeft een gigantische rol in hoe je dingen beleefd, dus ook met pijn. Verwacht dat het zal beteren. Alle pijn is tijdelijk, het gaat er enkel om hoe jij ermee omgaat.

3. Zie de pijn als een afzonderlijk deel van je lichaam. Sluit je ogen en koppel het pijnlijke lichaamsdeel los van je eigen lichaam. Zie het dan minderen van pijn.

Enkele tips

Hier zijn enkele zinnen die je kan gebruiken in meditatie, niet enkel bij chronische pijnen, maar bij iedere soort pijn. Hier lees je hoe je kunt mediteren.

Chronische pijnen
 • Ook al heb ik pijn, ik verdien een goed leven.
 • Ik accepteer mijn pijn volledig.
 • Mijn pijn wordt beter.
 • Je lichaam is zo sterk dat je jezelf kan helen van een ziekte …
 • Ik ben geen lichaam, ik leef in een lichaam (begin te relaxen en herhaal dit)
 • Het lichaam is een instrument van de geest
 • Je hebt de pijnen, je bent ze niet
 • Hoe meer je je op de pijn richt, hoe meer pijn je zal hebben.
 • Je lichaam lijdt, je geest niet.
 • Je pijn is gewoon een waarneming, meer niet.
 • Mijn lichaam neemt pijn waar, mijn geest niet.
 • Word je bewust van je negatieve gevoelens en gedachten en kijk of je ze wilt veranderen.
 • De pijn is gewoon een waarneming, meer niet.
 • Voer in meditatie een gesprek met de pijn.
 • pijn is fijn met een ‘p’

Pijn gaat over.

Laat me gerust iets weten als er nog vragen zijn of als je nog verdere tips zou willen. PS: je kan ook vragen stellen via de chatbox rechtsonder de pagina ;).