Wat?
Cognitieve gedragstherapie is een gespreksvorm die veel psychologen en therapeuten toepassen. Deze methode helpt de cliënt om zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Hierdoor kan de cliënt deze technieken later zelfstandig toepassen, ook wanneer de psycholoog of therapeut er niet meer is.
Vaak zit er iemand zodanig gevangen in zijn / haar eigen gedachten zodat ze de oplossing niet zien. Via deze techniek leer je de cel van de gevangenis te doorbreken.
De bedoeling van dit bericht is om jullie de techniek uit te leggen en aan te reiken zodat jullie ze kunnen toepassen bij eventuele problemen.
Cognitieve gedragstherapie is veel groter dan deze techniek alleen, het gaat over het hervormen van je gedachten. Ik raad je zeker aan om hierover een boek te kopen / huren / lezen, dan zal je nog veel meer te weten komen.
Persoonlijk
Zelf heb ik de techniek leren kennen via een boek. Ik pas deze techniek ook zeer vaak bij mezelf toe en het lukt iedere keer.
Hoe?
Cognitieve gedragstherapie is een gesprekstechniek meestal tussen 2 personen. Maar je kunt deze techniek ook in je eentje toepassen door de vragen aan jezelf te stellen.
Deze techniek kan gebruikt worden bij problemen, gedachten, gevoelens, … Het is de bedoeling dat wanneer je zo’n ‘situatie’ tegenkomt, je aan jezelf vraagt hoe je het kan oplossen.
Bijvoorbeeld: Je voelt je verdrietig omdat je ruzie hebt met een vriend(in), dan ga je naar jezelf en vraag je: Wat kan ik doen om me beter te laten voelen?
Het kan dan zijn dat je zelf het antwoord weet en als je het niet weet kan je op zoek gaan naar een antwoord, bv op het internet, in literatuur, op medidacht.com, …
Door deze techniek toe te passen, leer je actief en constructief om te gaan met je problemen en emoties, wat bijdraagt aan je persoonlijke groei en welzijn.
Hieronder staan er nog variaties op die vragen die je ook kunt toepassen:
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik me beter voel?
- Wat zou mij vooruit helpen?
- Helpt deze gedachte mij vooruit of kan ik hem beter loslaten?
- Wat kan ik doen om mijn situatie te verbeteren?
- Hoe kan ik dit zelf oplossen?
- Wat kan je probleem later betekenen, in positieve zin?
- Je hebt nu al deze informatie, wat ga je ermee doen?
- Wat zou mij kunnen helpen?
- Zou het probleem nog belangrijk zijn na 1 jaar? Na 5 jaar? 10 jaar?
- Wat gaat er wel goed?
- Wat zou ik doen als ik niet zou kunnen falen?
Wat houd je tegen? - …
En allerlei soorten variaties op deze vragen zijn goed, het gaat er eigenlijk om dat je bij jezelf kijkt hoe je jouw situatie beter kan maken.
Tip?
- Ga eens naar de bib en zoek een boek die uitlegt hoe deze techniek werkt, zodat je er nog meer over weet.
- Wees bewust van je eigen gedachten.