Wat?

Er bestaan veel verschillende soorten therapie en behandelingen. Goed nieuws, enkele ervan kan je bij jezelf toepassen, zonder dat je iemand anders nodig hebt. en voorbeeld daarvan is creatieve therapie, waar ik zelf ervaring mee heb en dat heeft zeer mooie resultaten opgeleverd.

Er bestaan heel wat verschillende vormen van creatieve therapie. Ik zie het eerder als een vorm waarbij je emoties (die je niet of moeilijk kunt verwoorden) omzet in iets creatiefs, bijvoorbeeld: een tekening, kunstwerk, lied, gedicht, …

Persoonlijk verhaal

Creatieve therapie

Creatieve therapie heb ik leren kennen door er zelf gebruik van te maken, om mijn angst voor m’n vroegere pestkoppen weg te werken. Het verhaal kan je lezen hier.

Hoe doe je dit?

Je kan dit op allerlei manieren proberen, je kan dit zelfs doen als je niet zo creatief bent.

Van proberen kan je alleen maar leren.

Hieronder is een klein stappenplan neergeschreven over hoe je dit kunt doen, je kan er altijd dingen in veranderen. Het belangrijkste is, dat het gebeurt zoals het voor jou goed voelt.

  1. Kies een moeilijke situatie of gevoel dat je graag wilt verwerken
  2. Kies een creatief idee wat je ermee kunt doen en maak dat het iets is wat je ook graag doet, hier zijn enkele voorbeelden. Tekenen, knutselen, schrijven (tekst, gedicht, …), muziek maken, iets maken, … Op Pinterest vind je veel leuke ideeën.
  3. Kies een moment uit waarin je even tijd hebt (plan dit in)
  4. Voer het uit. Maak het eerst en bekijk het nog eens als je helemaal klaar bent. Zeg dan tegen jezelf de emotie of situatie op die je gemaakt hebt. En bekijk wat het met je doet.
  5. Als je er klaar voor bent, kan je het tonen en uitleggen aan mensen die dicht bij je staan (zoals je ouders, vrienden, …).

Als dat gebeurt is, kan je het leggen op een plek waar je vaak komt, tot het gegeven moment waarop je voelt dat je de situatie of de emotie geaccepteerd hebt. Daarna kan je hem ergens op een veilige plek leggen waar je hem zo vaak niet meer ziet.