De geest

Onze hersenen bestaan uit 3 delen:
– Het bewustzijn
– Het onbewuste
– Het onderbewustzijn

Het bewustzijn regelt onze gedachten en gevoelens.
Het onbewuste verwerkt voornamelijk informatie en daar kunnen we niet bij komen. (bijvoorbeeld de werking van je maag)
Het onderbewustzijn regelt onze automatismen (bv: veters knopen, tanden poetsen, kleren aandoen, rijden, …) en o zo veel meer.
Het onderbewuste regelt 95% van ons leven.

De kracht

Onderschat zeker niet de kracht van het onderbewustzijn. Ons bewustzijn kan al een heleboel maar ons onderbewustzijn is zoveel sterker. Terwijl ons bewustzijn maar 15 bits informatie per seconde kan verwerken, kan ons onderbewuste er 15 miljoen bits.

Wat ons onderbewustzijn zo effectief maakt, is zijn vermogen om informatie op te slaan en te herinneren via beelden, gevoelens en emoties. Herinneringen die sterk verbonden zijn met emoties worden vaak het beste onthouden. Dit verklaart waarom gebeurtenissen die gepaard gaan met intense emoties diep verankerd kunnen worden in ons geheugen.

Als je snel dingen wilt onthouden, is het nuttig om emoties toe te voegen aan de informatie. Emoties kunnen helpen bij het versterken van geheugenopslag en het oproepen van herinneringen op een later tijdstip. Dit mechanisme is een krachtig hulpmiddel dat we kunnen gebruiken om ons leren en onze herinneringen te verbeteren.

Het begrijpen van de rol van ons onderbewustzijn kan ons helpen om effectiever te leren, emotionele gezondheid te bevorderen en onze algemene welzijn te verbeteren. Als je meer wilt weten over hoe je dit potentieel kunt benutten, sta ik klaar om je verder te helpen!

Ons onderbewustzijn kan ontzettend goed onthouden, het werkt voornamelijk met beeld en gevoelens of emoties. Alles die gelinkt is daaraan zal je veel beter onthouden. Welke herinneringen onthoud je het best?                                                     
Deze met veel emotie. (Dus als je dingen snel wilt onthouden, voeg een emotie toe).

De kracht van het onderbewustzijn

Het onderbewustzijn slaat alles op wat het geleerd heeft en is totaal niet creatief. Dus het herhaald gewoon wat het geleerd heeft, dus als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal je krijgen wat  je altijd gekregen hebt.
Dus de kracht van het onderbewustzijn is enorm.

De kracht van het onderbewustzijn is enorm omdat het zo’n diepgaande invloed heeft op ons dagelijks leven, onze keuzes en ons welzijn. Het heeft de neiging om stabiel te blijven en veranderingen te weerstaan, omdat het verandering vaak als potentieel gevaarlijk interpreteert, zelfs wanneer dit niet noodzakelijk het geval is.                                                     
Het onderbewustzijn kun je vergelijken met een bandopnemer. Het slaat al onze overtuigingen op, ook de negatieve, vooral voor de leeftijd van 6 jaar zijn we hypergevoelig. Als je op die leeftijd bv: voortdurend gehoord hebt dat je niets waard was, dan zal je vermoedelijk in je hele volwassenheid problemen hebben met je zelfbeeld.

Wanneer je doet wat je altijd gedaan hebt, zal je krijgen wat je altijd gekregen hebt.

Angst

Op die manier worden er heel vaak angsten gevormd, angsten worden heel veel overgenomen van ouders op kinderen, bv: Als papa bang is voor spinnen en iedere keer paniekerig reageert, zullen de kinderen vast ook een angst kweken.
Ook hangt angst vaak samen met een traumatische ervaring uit het verleden.

Vlucht of vechtmodus

Je reflexvermogen hangt nauw samen met je onderbewuste, het reptielenbrein (=oerbrein) zit daar en dat zorgt voor een vlucht- of vechtreactie. Wanneer je een straat oversteekt en er komt in volle snelheid een auto op je af, dan zal je zonder na te denken heel snel de straat oversteken. Want ons reptielenbrein wil alleen maar overleven. Je reptielenbrein wil jou alleen beschermen, ook al is dat soms totaal niet nodig.

De kracht van het onderbewustzijn

Jaloersheid

Door het onderbewustzijn is het niet goed om jaloers op iemand te zijn, omdat het onderbewustzijn vind dat jaloersheid iets negatiefs is. Zijn taak is om jou te beschermen, dus zal het alles tegenhouden en ervoor zorgen dat jij hetgeen waar je jaloers op bent, niet zult krijgen.                                                                                                            
Daarom is het veel beter om met je jaloersheid constructief aan de slag te gaan en doelen te zetten. Realistische doelen en een stappenplan, zo kun je die jaloersheid ombouwen tot volhardheid en maken dat je je doel bereikt.

Nature – Nurture

Er zijn al vele jaren hevige discussies geweest over de nature – nurture-zaak, hoe kinderen hun karakter en persoonlijkheid geschept worden. Nature wilt zeggen dat er verschillende dingen erfelijk kunnen zijn (bv: karakter, muziek, sport, …) en in de genen zitten. Nurture wilt het tegenovergestelde zeggen, de opvoeding en omgevingsfactoren zijn belangrijk, ze willen daarmee eigenlijk zeggen, bij de geboorte is een kind een leeg vat dat je helemaal hoeft te vullen. Met nurture wordt bedoelt:

Sociale contacten (vrienden, buren, kennissen, …)

  • School
  • Omgeving
  • Opvoeding
  • Gebeurtenissen

Het is een combinatie van deze twee factoren, het kind krijgt heel wat mee van hun ouders, grootouders, … maar de opvoeding en omgevingsfactoren zijn net zo belangrijk. Bijvoorbeeld: als er een kind geboren is met dezelfde muzikale genen als de ouders maar het wordt tijdens de opvoeding niet gestimuleerd dan zal het kind dit talent niet ontwikkelen.

Overdenken

Iedereen kent wel dat kritisch stemmetje in ons hoofd dat ons constant zegt om na te denken en voor alles op te passen. Dat zegt dat je niet goed genoeg bent. (Bekijk zeker ook eens je zelfvertrouwen, dat kritisch stemmetje hangt daar zeer vaak mee samen)

Eerst en vooral een geruststelling, iedereen heeft af en toe wel eens last van dat kritische stemmetje, je bent dus heus niet de enige, geloof me. Dat stemmetje is daar gewoon omdat het zijn taak is je te beschermen tegen alles. Dat stemmetje klopt gelukkig meestal niet. Meestal helpt het al enorm om dat stemmetje het zwijgen op te leggen, door te werken aan je zelfvertrouwen.

Omdat als je weinig zelfvertrouwen hebt, voel je je vaak bekritiseerd en vergelijk je jezelf heel vaak met anderen waardoor dat stemmetje vaker opduikt.

Geloofsovertuigingen

Juist die jaren dat we zo klein zijn, maken we onze geloofsovertuigingen op en deze behouden we voor héél het leven. Tenzij je er bewust van wordt en ze actief probeert te veranderen.        
Vaak zijn die geloofsovertuigingen die we in onze kindertijd geleerd hebben, hetgeen dat ons tegenhoud om onze doelen te bereiken. Deze hebben we geleerd van onze (groot)ouders, vrienden, leerkrachten, … Zinnen zoals:

De kracht van het onderbewustzijn
  • Voor geld moet je werken
  • Rijke mensen zijn egoïstisch
  • Je zult dit nooit kunnen
  • Geld groeit niet aan de bomen

Deze overtuigingen zitten zo vastgeroest in onze hersenen – voornamelijk in ons onderbewustzijn – dat ze je tegenhouden.  Het onderbewuste doet er alles aan om te maken dat jouw overtuigingen uitkomen. Als we geloven dat we niet verdienen om gelukkig te zijn, zal ons onderbewustzijn ervoor zorgen dat onze ervaringen dit bevestigen.

Dus als je denkt, dat je het niet waard bent om geluk te verdienen, zal jouw onderbewustzijn maken, dat je nooit gebeurtenissen tegenkomt die je het tegendeel bewijzen.
Daarom is het ook uitermate belangrijk om deze geloofsovertuigingen te veranderen. 
De eerste stap tot verandering is bewustzijn, zo kan je jouw oude overtuigingen ‘deleten’ en via affirmaties of mantra’s kan je nieuwe implementeren, dit doe je best in combinatie met visualisaties.

Want als je bijvoorbeeld, bent opgegroeid met het idee dat rijke mensen egoïstisch zijn en dat je voor geld veel moet werken, dan stuur je (weliswaar onbewust) het sein door naar je onderbewustzijn dat rijk zijn niet goed is. En dus zal je onderbewustzijn voorkomen dat je rijk word, want dat is niet goed, denkt het.

Elke ervaring is een nieuwe ervaring