Wat?
Denkfouten zijn gedachten die je op automatische piloot denkt. Het zijn gedachten waarvan jij aanneemt dat ze de waarheid zijn, terwijl dat soms helemaal niet zo is. Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende denkfouten:
- zwart-wit denken,
- denken gedachten te lezen (bv: zij denkt vast dat ik niks waard ben),
- moet-denken,
- alles personaliseren,
- catastroferen (van een muis een olifant maken),
- waarzeggerij,
- rampdenken,
- Negatief denken (Ik kan niks, zij is veel beter, …),
- Jezelf constant negatief beoordelen (dat was niet goed, …),
- …
Waarom niet goed?
Zoals je misschien al eerder hebt gelezen (wet van de gedachten), zijn de gedachten die gedurende een hele dag door je hoofd vliegen, enorm belangrijk.
Uitleg schema hierboven: Als je herhaaldelijk hetzelfde denkt, dan wordt dat een overtuiging in je onderbewustzijn. Die overtuiging regelt je gedachten en gevoelens. Deze gevoelens beslissen welke acties je neemt en welke niet en zo kom je tot jouw resultaten.
Dus kort gezegd, je gedachten bekomen je resultaten. (hecht er daarom enorm veel belang aan)
Als je continu negatief denkt, zal je onderbewustzijn negatief geprogrammeerd worden. Daardoor zal je dingen op een bepaalde manier aanpakken zodanig dat je een negatief resultaat krijgt (ongeveer zoals self-fulfilling prophecy).
Hoe gekomen?
Deze gedachten gebeuren voornamelijk op automatische piloot, dit komt doordat er iets gebeurt is in jouw verleden, dat een negatieve impact geweest is in jouw leven. (Dit kan zijn bv: een breuk met je vriend/in, een ontslag, …) Door die negatieve situatie, heb je plots veel negatieve gedachten gehad die zich zijn blijven herhalen.
Door continu die denkfouten te denken, maak je limiting beliefs op voor jezelf en die beïnvloeden je dagelijkse handelen enorm. En daarmee beïnvloeden ze voor een groot stuk ook jouw geluk.
Hoe behandelen?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand denkfouten heeft. Allereerst is het belangrijk om te onderzoeken vanwaar ze komen (komen ze uit het verleden of het heden, is er een specifieke gebeurtenis aan vooraf gegaan? Zoek deze dingen uit).
Hier zijn enkele zaken die je kan gebruiken,
- Vergroot je zelfvertrouwen
- Hoe is het gesteld met je basisbehoeftes? (Slaap, beweging, voedsel, sociaal contact)
- Negatieve gedachten
- Bekijk de situatie zo objectief mogelijk
- Wat is de reden dat je dit denkt?
- Klopt die gedachte, ben je er zeker van?
- Hoe zou mijn leven eruit zien zonder deze gedachten?
- Is deze gedachte een feit of een mening? Maak het onderscheid.
- Luister niet naar anderen hun mening
Als je dat allemaal gedaan hebt en je hebt het besef gecreëerd dat zo’n denkfouten je alleen maar problemen opleveren, dan kan je jouw gedachten veranderen.
Denkfouten is een mooi woord. We maken een mening en denken dat iemand anders het fout heeft als die mening afwijkt. Het zou beter zijn om te analyseren waarom die ander een andere mening heeft. Misschien was de opvoeding anders, of de buurt waar die persoon is opgegroeid. Of misschien hebben de vrienden en de schoolomgeving een rol gespeeld. Het zou fijn zijn als we die analyse meer en beter konden toepassen. Want dan gaan we meer “begrijpen” in plaats van “oordelen”. En het zou nog sterker zijn als we ons zelf in vraag stellen. Waarom denk ik anders dan die ander? Misschien moet ik mijn opvoeding en omgeving maar eens analyseren en begrijpen waarom ik er zus en zo over denk.
Blij dat je mij hier eens doet bij stilstaan, Yana!