Een Masker opzetten

Wat?

Niets is zo vervelend als een masker opzetten, je anders voordoen dan je bent. Een nepglimlach tevoorschijn toveren, lachen ook al zou je soms liever in huilen uitbarsten, je anders voordoen dan je werkelijk bent.

Mogelijke oorzaken

Er zijn heel wat verschillende redenen waarom mensen kiezen om een masker op te zetten, hier vind je enkele, dat zijn zeker niet de enige:

Een Masker opzetten
  • Omdat ze hun gevoelens niet willen tonen
  • Onzekerheid en zelftwijfel
  • Omdat ze een minderwaardigheidsgevoel hebben
  • Omdat ze bij een groep willen horen (Peer pressure)
  • Voor je reputatie (zelfverzekerd overkomen)
  • Je kwetsbaarheden verbergen
  • Emoties verbergen

Gevolg

He langdurig of vaak dragen van een masker heeft een heleboel nadelen, zo kun je na een tijdje niet meer weten wie je bent (verlies van identiteit), doordat je je voortdurend anders voordoet.
Ook doordat je continu je masker draagt, is het goed mogelijk dat je vroegere vrienden verliest, want zij kenden je zonder masker. Relaties zijn gebaseerd op vertrouwen en eerlijkheid, met een masker op, moet je eigenlijk continu liegen. Vrienden voelen dit aan (onderbewust) en dit zal ervoor zorgen dat de vriendschapsrelatie verwaterd. En dat wil natuurlijk niemand.

Doordat je constant jezelf verbergt en dus ook je gevoelens en gedachten, zal dat na een tijdje lichamelijke en emotionele gevolgen hebben. Je zelfvertrouwen en zelfbeeld zullen achteruit gaan, net als je gezondheid. Je raakt uitgeput omdat je continu een ’toneeltje’ speelt.

Het is niet zo erg als je masker maar voor even is, om ernstige emoties even te verbergen (als je er later aandacht aan geeft) of als je klaar moet zijn voor een belangrijk evenement. Maar voor lang met een façade werken, heeft alleen maar nadelen.

Hier heb je een kort gedicht uit mijn 2de gedichtenbundel (De kracht van je Gedachten):

Hoe breek je uit
Hoe breek je uit een masker?
Je doet je anders voor dan dat je werkelijk bent
Het uitbreken kan nooit positief eindigen
Eenmaal opgezet heb je geen keus meer
Het enige wat je kan doen
Is verdergaan met je masker
Hoe moeilijk dat ook wordt
Begin dus nooit met het opzetten van een masker

Wat je kunt doen

Bewustzijn is de eerste stap naar verandering. Wees je bewust van het masker, als het alleen is bij ernstige emoties is het niet erg, als het dagelijkse kost begint te worden, dan wordt het tijd dat er iets aan gedaan word.

Het opzetten van een nep-glimlach is nu eenmaal veel gemakkelijker dan continu het vertellen van de waarheid. Het is beter om een persoon (of een paar) te zoeken waartegen je altijd eerlijk kunt zijn, een vertrouwenspersoon. Zodat je, als je niet anders kunt dan een masker op te zetten, nog altijd even jezelf kan zijn en je gevoelens kunt uitspreken. Desnoods als je niemand kan vinden of niemand wilt, kan je dit ook doen aan de hand van schrijftherapie, dat is dat je al je gevoelens en gedachten opschrijft. Je kan ook een brief naar iemand schrijven en hem niet opsturen, op die manier verwoord je jouw gevoelens zonder dat iemand ze te weten komt.

Een Masker opzetten

Maar het belangrijkste is gewoon, begin zo min mogelijk met een masker op te zetten.