Wat?

De emotionele vrijheidstechniek (EVT) is een methode waarbij er geklopt word op de meridiaanpunten van het lichaam. Dit kan zowel voor fysieke en emotionele pijnen gebruikt worden.

Hoe?

De techniek gaat als volgt:

Eerst geef je het gevoel dat je wilt minderen een cijfer op 10.

Daarna zeg je een affirmatie op met het gevoel dat je hebt bijvoorbeeld:

 • Ook al heb ik pijn, ik accepteer mezelf volledig en ben gelukkig.
 • Ook al ben ik verdrietig, ik accepteer mezelf volledig en ben gelukkig.

Deze zin zeg je 3 keer op.

Daarna zegt je dat zinnetje constant wanneer je op verschillende punten op je lichaam tikjes geeft. Zie tekening. Per punt klop je ongeveer 7 keren.

Daarna klop je zachtjes op het gamut-punt (het punt op de handrug in het midden tussen het gewricht van de 4de en 5de vingen). Doe ondertussen volgende negen stappen:

 1. Sluit de ogen
 2. Open de ogen
 3. Kijk rechsonder
 4. Kijk linksonder
 5. Draai de ogen eenmaal rond met de wijzers van de klok
 6. Draai de ogen eenmaal rond tegen de wijzers van de klok in
 7. Neurie hardop een liedje (2 tot 3 seconden)
 8. Tel hardop van 1 tot 5
 9. Neurie een liedje (2 tot 5 seconden)

Dan doe je nogmaals de klopreeks op de meridiaanpunten terwijl je de zin uitspreekt.
Tot slot sluit je de ogen en adem je 2 keer diep in en uit. Maak weer contact met de eerste pijn. Schat nu de intensiteit op dit moment met een cijfer op 10.

Als de pijn verminderd is, herhaal dan de zin maar iets anders, bijvoorbeeld, een beetje pijn of verdrietig, het laatste beetje, het allerlaatste beetje, …

Uitleg

De acupressuurpunten zijn plaatsen op de huid die gevoelig zijn voor bio-elektrische impulsen in het lichaam en deze makkelijk doorgeven. Het stimuleren van deze punten door druk, naalden… veroorzaakt een endorfine-release wat zorgt voor pijndemping, betere doorbloeding en ontspanning van spieren. Wat op zijn beurt de genezing bevordert. Bovendien kan acupressuur ook gebruikt worden om bepaalde dyssynergiën in het lichaam weer in balans te brengen.