Wat doet Meditatie?
Door middel van meditatie kom je tot rust (mentaal + emotioneel + lichamelijk). Je ontspant over je hele lichaam door je volledige aandacht te focussen op je ademhaling. De voordelen van meditatie zijn al verschillende malen wetenschappelijk bewezen. Er bestaan vele verschillende soorten meditatie, zoals: Mindfulness, denk-meditatie, body-scan, …
Veel mensen vragen zich af hoe ze tot de beste meditatie kunnen komen.
Meditatie is voor iedereen anders, voor de ene werkt de ene techniek beter dan de andere en dat is heel normaal. Daarom is het goed dat je een paar technieken uitprobeert en daarvan de beste voor jou selecteert.
Mediteren kan je overal, op de bus, in de lift, op kantoor, … Overal waar je maar wilt. Meestal lukt het best als je op een plek zit waar je niet gestoord kunt worden.
Stappenplan
Als je wilt mediteren, let je best op het volgende:
- Maak dat je in een comfortabele positie zit.
- Maak dat je zeker een halfuur tijd hebt
- Zorg ervoor dat niemand je kan komen storen (ook je gsm of computer niet 😃)
Je kan niet fout of correct mediteren, maar er is wel een soort stappenplan wat je zal helpen om in betere meditatie te komen.
- Zoek een comfortabele positie, dan kan zittend of liggend (liefst niet staand want zo kun je je minder goed ontspannen)
- Zorg dat alle afleidingen even uit staan en dat je niet gestoord zult worden
- Sluit je ogen
- Leg je handen op je buik met je handpalmen naar beneden gericht
- Concentreer je op je binnenste, je ademhaling, zeg tegen jezelf dat je tot rust moet komen
- Focus je op je ademhaling, via de neus inademen en via de mond uit
- Zorg dat je vooral met je buik ademhaalt (niet via de borst) voel je buik uitzetten en daarna zachtjes invallen. Dit is meditatie, probeer dit even vol te houden.
- Als er gedachten langs komen, laat ze gaan en breng dan rustig je aandacht terug naar je ademhaling
- Blijf even mediteren, probeer je te concentreren op je ademhaling
- Als je voelt, na een tijdje dat het niet meer lukt of als je vind dat het gedaan is, kom je rustig weer tot jezelf. Je gaat met je aandacht naar je vingers en probeert die te bewegen, als dat gelukt is, kan je denken aan een paar feiten (bv: je naam, geboortedatum, waar je bent, …). Op die manier zal je meer wakker worden.
- Ten slotte open je je ogen en blijf je even rustig zitten
Voornamelijk de buikademhaling is belangrijk. Ondertussen merk je op dat bij iedere inademing je buik uitzet en bij iedere uitademing je buik inzakt. Concentreer je op dat gevoel.
Let ook op het geluid van je ademhaling, op het gevoel van je longen die groter worden en dan weer inzakken.
Na een tijdje, zal je merken dat je ademhaling veel langzamer verloopt, net zoals je gedachtengang. Vanaf dit moment zit je in volledige meditatie.
Eens je in meditatie gekomen bent en je hebt de rust bereikt, kan je beginnen nadenken over de zinnen. Die zinnen vindt je bij de artikels op m’n site.
Hulpmiddel
Als je nog geen ervaring hebt met meditatie, dan kan het soms handig zijn om eens een begeleide meditatie te volgen, dit kan bij mij maar ook op YouTube. Je vindt er honderden, over verschillende onderwerpen, zij geven je directe instructies en dit kan handig zijn voor de eerste keren.
Ook zijn er op YouTube enorm veel instrumentale melodieën te horen die de hersengolven beïnvloeden en zo je onderbewustzijn beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld onder deze link: https://www.youtube.com/results?search_query=meditatie+geluiden