Geest – lichaam-connectie
1. Wat?
Vroeger waren er veel tegenstrijdigheden over de verbinding tussen lichaam en geest, oftewel de invloed van de geest op het lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter herhaaldelijk aangetoond dat deze verbinding van groot belang is. De geest-lichaam-connectie verwijst niet alleen naar de relatie tussen het mentale aspect en het lichaam, maar ook naar de cruciale rol van emoties.
Het onderbewustzijn geeft altijd prioriteit aan emoties, ongeacht de situatie. Daarom kan het gebeuren dat wanneer je sterk emotioneel bent, je niet meer normaal kunt functioneren.
Als we naar de geest kijken, omvat deze onze gedachten, overtuigingen (die zich in het onderbewustzijn bevinden), ons gedrag en onze emoties. Verschillende mentale toestanden kunnen op een positieve of negatieve manier invloed hebben op ons lichaam.
2. Voeding en beweging
De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding op mentale prestaties en de geest. Zo is duidelijk geworden dat darmbacteriën een grote invloed hebben op de geest. Ook beweging heeft een significant effect op de werking van de geest en het mentale aspect. Regelmatig bewegen kan de kans op een depressie, alcoholverslaving of angststoornis met wel 50% verminderen als iemand minimaal drie keer per week actief is.
In dit verslag beperk ik mij tot de invloeden van de geest op het lichaam en omgekeerd.
Jarenlang werd gedacht dat ongezonde genen, zoals die voor kanker, reuma of spierziekten, werden doorgegeven bij de geboorte. Dit blijkt echter niet helemaal te kloppen. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 5% van bijvoorbeeld kankergevallen in families wordt veroorzaakt door erfelijke genen. De rest komt voort uit onze gedachten en het onderbewustzijn. Dit zijn vaak overtuigingen die mensen hebben gevormd vóór hun zesde levensjaar. Hoewel we deze gedachten niet bewust kiezen, kunnen we ze wel veranderen. De eerste stap is bewustwording van deze gedachten.
3. Invloed emoties
Emoties zoals woede, verdriet, angst, jaloezie en dergelijke kunnen het lichaam uit balans brengen en mogelijk ziektes veroorzaken. Op YouTube zijn er veel video’s die dit fenomeen uitleggen, zoals die van Bruce Lipton. In deze video’s wordt duidelijk hoe positieve of negatieve gedachten een enorme invloed hebben op je lichaamscellen. Als je een optimist bent en een positief perspectief op het leven hebt, zullen je cellen veel beter reageren en je beter beschermen dan wanneer je negatief denkt.
Onze gedachten hebben een enorme invloed op ons lichaam, veel meer dan we ooit volledig zullen begrijpen. Zoals eerder besproken, kunnen externe gebeurtenissen en de gedachten die hieruit voortvloeien ervoor zorgen dat genen worden geactiveerd. Gedachten beïnvloeden ook het gedrag van ons lichaam.
- intoxicatie (door vergif)
- trauma (door fysieke belemmeringen)
- je gedachten
Onze gedachten worden gevormd door onze geloofsovertuigingen (die hoofdzakelijk gevormd worden in de kindertijd). Die bepalen je perspectief en dus zorgt die ervoor hoe je lichaam functioneert.
Negatieve gedachten kunnen ons immuunsysteem onderdrukken.
Als je emoties niet toelaat zodat je ze kan verwerken, kan dit zelfs leiden tot TMS (= Tension Muscular Syndrome, lichamelijke verschijnselen – bv: rugpijn, opgezwollen enkel, … – door emoties te negeren). Het is daarom zeer belangrijk om af en toe eens stil te staan bij jezelf en te luisteren naar je emoties. Niet oordelen, maar gewoon ernaar luisteren.
Het veranderen van je gedachten kan dus een diepgaande impact hebben op je gezondheid. Door bewust te worden van negatieve denkpatronen en deze te vervangen door positieve, kunnen mensen hun stressniveaus verlagen, hun immuunsysteem versterken en een algehele betere gezondheid bevorderen.