Wat?

We leven in een wereld vol met stress, volgens mij herkennen velen onder jullie zich in deze uitspraak. We komen tijd tekort en er moet teveel gedaan worden. Omdat stress één van de grootste oorzaken is van vele ziektes, is het enorm belangrijk om tijdig en voldoende ontspanning in te lassen.
Dit kan perfect met mindfulness.

Mindfulness is iets waarnemen zonder te oordelen, dit kan met alles. Een extern object (bv: een blad, een kaars, …) maar dit kan ook met interne zaken, zoals een gedachte of een gevoel. Het is belangrijk om soms even afstand te nemen van een gedachte of gevoel. Niet elke gedachte is correct. Soms is het goed om gewoon eens stil te staan bij wat je denkt of voelt en er zonder oordeel, vragen bij te stellen.

Mindfulness kan je bij alles toepassen, niet alleen bij gedachten of gevoelens, ook bij activiteiten. Bijvoorbeeld: bij tandenpoetsen, wees je eens heel bewust van wat je allemaal doet tijdens het tandpoetsen, voel hoe de tandpasta je tanden raakt, voel hoe de borstel heen en weer gaat over je gebit, …
Dit kan misschien heel onnozel lijken, maar probeer eens, je zal zien dat de activiteit veel aangenamer word. Dit kun je bij verschillende activiteiten doen, hieronder enkele voorbeelden:

Mindfulness
  • Douchen
  • Afwassen
  • Stofzuigen
  • Schoenen dichtdoen
  • Autorijden – of fietsen
  • Alles van huishoudelijk werk

Bij pijn

Mindfulness kan je ook toepassen bij (chronische) pijnen. Dan zorg je gewoon dat je op een plek zit waar je voor een hele tijd niet gestoord zult worden. Dan pas je mindfulness toe op je ademhaling (om zo rustig te worden). Daarna ga je met je volledige aandacht naar die plek waar je pijn voelt. Probeer die pijn zo goed mogelijk te omschrijven, hoe ziet het eruit, welke grootte heeft het, is het zwaar of licht, heeft het scherpe randen of juist niet? Welk gevoel komt er boven? Of voel je nu een andere sensatie in je lichaam?
Biedt geen weerstand, de pijn is er en die mag er zijn. We gaan de pijn gewoon observeren.

Mindfulness

Het kan zijn dat na het doen van deze oefening, de pijn verdwijnt maar houd je niet vast aan deze gedachte. Ga met veel mildheid voor jezelf naar de pijn en observeer het zonder het te willen veranderen. Biedt geen weerstand, laat de pijn er gewoon zijn.