Korte uitleg

De voornaamste taak van ons onderbewustzijn is bescherming. Vroeger was dit heel belangrijk, want we konden elke moment een wild dier tegenkomen, dus proberen onze hersenen overal gevaar in te vinden zodat het jou kan beschermen. Dat doet het nog steeds de dag van vandaag. Is het misschien al gebeurd dat je hersenen rampscenario’s zitten te verzinnen die nooit gaan gebeuren? Geen nood, dat is gewoon je onderbewustzijn die zijn werk doet. Maar dit kan je veranderen.
Op het moment dat je onderbewustzijn denkt dat het in gevaar is, gaat het adrenaline produceren en kun je niet goed meer nadenken. (vlucht- of vechtreactie).
Nu is dit bruikbaar bv: in het verkeer.
Op momenten dat je angst voelt, zal je onderbewustzijn vaak ook zo reageren (snelle hartslag, zwetende handjes, okselvijvers, …), daarom is het belangrijk om je angst onder controle te houden, zodanig dat jij de volledige controle behoud over je lichaam.

Feitjes

Hier zijn enkele feiten op een rij over het onderbewustzijn:

  • Verwerkt 15 miljoen bits per seconde
  • 80% van de dag leven we op automatische piloot (onderbewustzijn regelt alles, bv schoenen knopen)
  • Slecht 5% van de beslissingen die we nemen, wordt bewust gedaan, de rest doet ons onderbewustzijn
  • Je onderbewustzijn creëert je perspectief (en je perspectief creëert je levensvreugde)
  • Je overtuigingen in het onderbewustzijn zorgen voor zelfsabotage in het dagelijks leven (= de reden waarom doelen zetten niet lukt, waarom goede voornemens in het water vallen)

Overtuigingen

Gedachten die vaak herhaald worden, worden overtuigingen. Je onderbewustzijn zal er alles aan doen om je te bewijzen dat je overtuigingen correct zijn (ook al zijn ze soms grandioos fout). Als je als kind vaak gehoord had dat je iets niet kon of dat je te dom was om iets te kunnen, dan zullen deze gedachten in je latere leven heel vaak terugkomen. Je onderbewustzijn zal er op dit moment alles aan doen om bewijs te leveren dat die overtuiging correct is (dus het zal maken dat je situaties tegenkomt die je overtuigingen bewijzen).
Dit zal zo blijven tot je die overtuiging verandert of ombuigt tot een positieve overtuiging. Dit is een heel belangrijk proces en dit kan levensveranderend zijn.

Red button with admiration Free Photo

Als je altijd negatieve dingen meemaakt in je leven, is het vast je onderbewustzijn die negatief geprogrammeerd is. Dan kun je door middel van hypnose of affirmaties veranderen.

Persoonlijk

Zelf heb ik daar ervaring mee. Doordat ik vroeger gepest was, kreeg ik vaak te horen dat ik niets kon en niets waard was, daardoor heb ik een eind in een depressie gezeten en kreeg ik alleen maar negativiteit op mijn pad. Nergens zag ik nog het goede in en nooit had ik ergens geluk in.
Als ik eenmaal naar de Hogeschool ging, veranderde er zoveel, ik maakte nieuwe (goede) vrienden en die vrolijkten mijn wereld zodanig op, dat ik bijna geen negatieve gedachten meer had (ombuiging van de vroegere overtuigingen). Vanaf die dag, dacht ik bijna louter nog positief en maakte nog maar zelden negatieve dingen mee.
Voor mij, heeft dat echt mijn leven veranderd.

Als je negatief denkt, zal je overal het negatieve in zien en heel veel negatieve dingen meemaken. Wees je bewust van je gedachten en verander ze.

De kracht

Je geest is je kracht, het is hetgeen dat je overeind houdt wanneer het iets moeilijker word. Hoe sterker je geest, hoe beter je overweg kunt met allerlei situaties. Hoe meer controle je hebt over je gedachten, des te sterker je in je schoenen zult staan.

Het onderbewustzijn beslist alles wat je meemaakt, het beslist je reactie, je perspectief, je gedachten, gevoelens, …
Dus is het zeer belangrijk om er goed voor te zorgen.