peer pressure

Wat?

Peer pressure, of groepsdruk, treedt op wanneer je in een groep bent en voortdurend wordt beïnvloed door anderen. Op zulke momenten voel je je vaak klein in vergelijking met de rest van de groep. Je wilt dan doen wat zij doen om erbij te horen en geaccepteerd te worden.

Waarom?

In de pubertijd komt dit heel vaak voor, omdat adolescenten in deze periode graag bij een groep willen horen. Het verlangen om geaccepteerd te worden door anderen en deel uit te maken van een groep zijn basisbehoeften van de mens. In het verleden was het behoren tot een groep cruciaal voor overleving. Tegenwoordig is de sociale factor echter belangrijker geworden voor ons emotioneel welzijn.

Voorbeeld

De groep wil hier dat het andere individu zich hetzelfde gedraagt als hen. De groep kan het individu beïnvloeden op een bewuste manier of onbewust.
Dit kan op verschillende vlakken gebeuren, bijvoorbeeld: kleren, gadgets, gsm’s, …
Heel vaak gebeurt het bijvoorbeeld dat mensen beginnen te roken in de adolescentie, door groepsdruk. Iedereen van de groep rookt, dus beginnen ze het individu uit te dagen om ook te roken. Doordat iedereen het doet, doe jij het ook.

Natuurlijk zijn er negatieve maar ook positieve soorten peer pressure. Daar zijn er genoeg voorbeelden van: hobby’s, samen studeren, positiever in het leven staan, geld sparen voor iets, …

Peer pressure

Hoe lager je zelfvertrouwen, meestal des te eerder je hieraan zult toegeven. Dus is het hoe dan ook belangrijk om je zelfvertrouwen regelmatig in de gaten te houden.