peer pressure

Wat?

Peer pressure = groepsdruk, wanneer je dingen doet in groep, dan word je continu beïnvloed door de anderen. Op het moment dat je groepsdruk ervaart, voel je je klein in vergelijking met de rest van de groep. Dan wil je net zoals hen doen om erbij te horen, om geaccepteerd te geraken.

Waarom?

In de pubertijd komt dit heel dikwijls voor, want tijdens deze periode willen adolescenten bij een groep horen. Dat is een basisbehoefte van de mens, geaccepteerd worden door de andere en bij een groep horen. Want vroeger was bij een groep horen cruciaal voor de overleving. Nu is de sociale factor meer belangrijk voor ons emotioneel welzijn.

Voorbeeld

De groep wil hier dat het andere individu zich hetzelfde gedraagt als hen. De groep kan het individu beïnvloeden op een bewuste manier of onbewust.
Dit kan op verschillende vlakken gebeuren, bijvoorbeeld: kleren, gadgets, gsm’s, …
Heel vaak gebeurt het bijvoorbeeld dat mensen beginnen te roken in de adolescentie, door groepsdruk. Iedereen van de groep rookt, dus beginnen ze het individu uit te dagen om ook te roken. Doordat iedereen het doet, doe jij het ook.

Natuurlijk zijn er negatieve maar ook positieve soorten peer pressure. Daar zijn er genoeg voorbeelden van: hobby’s, samen studeren, positiever in het leven staan, geld sparen voor iets, …

Peer pressure

Hoe lager je zelfvertrouwen, meestal des te eerder je hieraan zult toegeven. Dus is het hoe dan ook belangrijk om je zelfvertrouwen regelmatig in de gaten te houden.