Het belang van verschillende kanten – perspectief

Het kan altijd verstandig zijn om een verhaal vanuit verschillende hoeken te horen. Want iedereen heeft een eigen perspectief op het leven en dus ziet iedereen het leven anders.

Perspectief

Iedereen heeft een eigen visie op het leven, die wordt gekleurd door ervaringen. Alles wat we meemaken wordt opgeslagen in ons onderbewuste deel van onze hersenen. Voornamelijk alles voor de leeftijd van 6 jaar is belangrijk, omdat in deze periode ons onderbewustzijn gevormd word. In die periode is het ook zeer belangrijk dat het zelfbeeld van een kind niet teveel aangetast word, want dat blijft voor een deel voor de rest van zijn/haar leven. De overtuigingen die een kind voor 6 jaar meekrijgt, blijven de geloofsovertuigingen voor een groot stuk van het leven (tenzij je ze verandert).

In de wereld is alles neutraal, het krijgt pas een kracht als jij erop reageert met positief of negatief. De reactie die je geeft hangt af van de manier waarop je de situatie bekijkt en ook of je positief gestemd bent in het leven of eerder negatief.

De meeste mensen vergeten vaak dat we onze gedachten onder controle kunnen houden en dus ook onze reacties. Wij hebben zelf de keuze hoe we reageren op een situatie, je kan dus zelf kiezen of je negatief reageert of positief. Alles is neutraal tot jij er een mening aan geeft. Dat is een belangrijke stap om bewust van te worden.
Vaak worden we kwaad van iets kleins, maar dan kan je ook gewoon een stapje terugzetten en aan jezelf vragen: Is dit nu de moeite om er kwaad over te zijn? Ga ik daar mijn geluk aan verspillen?

Vaak is het antwoord neen, dan kun je je gedachten aanpassen.

Dat is het enige van je hele leven waar je controle over hebt, je gedachten zijn het belangrijkst!

Dit kan je bij alles afvragen en zo kan je het proces tegenhouden van gebeurtenissen die jouw geluk ‘stelen’.

Perspectief

Perspectief

De wereld is zoals jij hem ziet.

Beide mensen maken hetzelfde mee, maar hebben een totaal verschillende reactie. Die reactie heb je zelf in de hand, door middel van bewustzijn. De volgende keer dat je verdrietig bent door iets dat gebeurt is, vraag jezelf bewust af of dit de manier is waarop je wilt reageren. Je hebt het allemaal zelf in de hand.
Daarmee bepaal je mede je geluksniveau.


Deze gekende afbeelding staat voor jouw en iemand anders z’n perspectief. Voor jou staat de oor van het kopje aan de rechterkant, dus dat is jouw enige waarheid. Maar voor die andere persoon staat het oortje aan de linkerkant en dat is zijn waarheid. Is die ander dan fout? Neen, ze zijn allebei correct, want het is allebei je eigen perspectief.
Iedereen ziet de wereld door andere ogen, jouw waarheid is verschillend van mijn waarheid. We zien gewoon de dingen anders, uit een ander perspectief. Daarom is het altijd goed om soms even te kijken welke perspectieven er nog zoal mogelijk zijn, dan stel je je wereld open en kun je vaak een betere reden vinden waarom sommige dingen gebeuren.

Perspectief
Je kijkt niet met je ogen, je kijkt met je waarneming