Fasen

Stop vergelijken met anderen

Iedereen gaat in het leven door verschillende fasen, de fase waarin we het meest veranderen, is de pubertijd. Dit is de fase waarin we onszelf losmaken van onze ouders en meer rondhangen bij vrienden. De intensiteit waarin dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon (dat hangt ook samen met het soort opvoeding).
Op die leeftijd willen de meesten zoveel mogelijk zijn als de anderen, omdat ze verlangen achter de sociale acceptatie (om hun zelfbeeld te voeden). Dat is nu eenmaal een basisbehoefte. Helaas niet iedereen krijgt die acceptatie, of sommigen moeten zich te veel aanpassen, hoewel dat absoluut niet nodig is.

Meestal wordt er ook vergeleken met anderen omdat het zelfvertrouwen niet groot genoeg is.

Vergelijken

Op die leeftijd komen de negatieve gedachten meestal van het vergelijken met anderen, en dit proces blijft vaak doorspelen doorheen een heel leven. Je kent het vast wel: ‘Die kan beter lopen dan ik. Hij is sportiever. Zij is mooier, slimmer, sterker, beter.’ Iedereen heeft wel eens deze gedachten.
Wat jammer is, is dat het zelfbeeld maar veel te vaak daardoor negatief beïnvloed word, terwijl dat totaal niet nodig is. We moeten leren dat niet iedereen hetzelfde is, de één is beter in dit en de ander is dan beter in dat. Je hoeft niet goed te zijn in beide dingen. Zoek iets waar je jezelf goed bij voelt en volg je passie daarbij.

Zinnen om te denken

Hieronder staan enkele zinnen waarover je kunt nadenken als je in meditatie bent:

Stop vergelijken met anderen
  • Vergelijk je level 6 niet met iemand anders zijn level 14.
  • Iemand anders zijn mening is niet jouw mening
  • Iedereen is vrij in het kiezen van een mening
  • Je hebt maar één leven, verspil je tijd niet met te denken aan anderen hun mening
  • Het is jouw leven, jij bepaalt wat je doet!
  • Denk het omgekeerde: Ik kan beter … dan hij.
  • Je leeft niet voor anderen, je leeft voor jezelf.
  • Jezelf vergelijken met anderen is een belediging voor wie je bent. Jij bent goed genoeg!