Wat?

Vergeving is het loslaten van woede tegenover iemand anders of jezelf voor hetgeen zij of hij je heeft aangedaan.

Iemand vergeven vind ik zelf ook heel moeilijk, het is geen simpel ‘proces’ om door te maken. Het is moeilijk en het vraagt heel wat kracht om het door te maken. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die we kunnen doen om de kwaadheid los te laten en zo vrede te creëren bij jezelf.

Niet vergeven is als het drinken van vergif en verwachten dat de ander sterft

Waarom belangrijk?

Iets of iemand vergeven doe je voor jezelf, niet voor de ander. Wanneer je vergeeft, doe je dat om vrede in jezelf te vinden, omdat jij het verdient om gelukkig te zijn. Als je vergeving voor de ander doet, ben je niet goed bezig. De enige die last heeft van de wrok die je koestert, ben jij.

Kies je er niet voor om te vergeven, dan zal je altijd kwaad blijven of wrok koesteren, wat je geluk in de weg kan staan.

Het is belangrijk om te leren die situatie of persoon los te laten. Hier geef ik je een stappenplan met richtlijnen over hoe je dit het beste kunt doen. Veel succes! 😘

Hoe?

Het belangrijkste is, dat je begrijpt dat vergeving voor jezelf is, niet voor iemand anders. Het kan ook helpen om andere berichten te lezen, deze staan later aangeduid.

Vergeven is het loslaten van hoop op een beter verleden.

Die boosheid die je voelt, die onvrede, wees je ervan bewust en wees bereid om ze los te laten. Want de enige persoon die je pijnigt door niet te vergeven, is jezelf. Wees bewust dat die situatie of persoon tot het verleden behoort, het verleden kan je niet veranderen. Wel je perspectief op het verleden.

Vergeving

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je jezelf wilt vergeven voor iets wat je in het verleden gedaan hebt. Dan kan je hetzelfde toepassen zoals hieronder. Weet gewoon dat niets of niemand perfect is, we maken allemaal fouten, dat maakt ons juist menselijk. Fouten zijn nodig om te leren en te groeien.

Hier is een stappenplan om te leren vergeven:

  1. Verander je houding

Laat je boosheid los, zie in dat deze momenteel geen nut meer heeft. Je kan enkel controleren hoe jij ermee omgaat.
Probeer de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken, alsof je een vogel bent die van bovenaf naar de situatie kijkt. Zal de pijn die je nu voelt, over 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar nog iets uitmaken? Zo nee, dan is het absoluut niet nodig om daar nu nog mee bezig te zijn.
Denk aan alle goede dingen van de relatie (met de persoon die je wilt vergeven). Zijn er leuke momenten geweest, schrijf het positieve van deze persoon op.
Praat erover met andere mensen, pas creatieve therapie toe om het los te laten.
Laat er wat tijd over gaan, mediteer hierover.

2. Praat met de ander

Bereidt een gesprek voor, vertel diegene wat er gebeurd is en hoe je je daardoor voelt. Ledig je hoofd en luister naar zijn of haar kant van het verhaal. Want ieder verhaal kent meerdere kanten.

3. Ga verder

Als je het nodig hebt, kan je nu wat afstand nemen. Als je wilt, kan je dan de relatie herstellen. Blijf niet piekeren over hetgeen wat gebeurd is, leer van de gemaakte fouten. Bekijk nu of je het de ander wilt en kunt vergeven en ga verder.

Door deze stappen te volgen, kun je leren om je boosheid los te laten, vrede te vinden en sterker in je schoenen te staan. Vergeving is een krachtig middel om jezelf te bevrijden en verder te gaan met je leven.

Vergeven is de gevangene in je hart bevrijden en dan ontdekken dat je zelf de echte gevangene was.