Wat te doen met negatieve gedachten?

Verschillende technieken

Er zijn een heleboel dingen die je kan doen tegen negatieve gedachten, maar het belangrijkste is om je gedachten niet zomaar te geloven.

Hieronder zet ik enkele technieken die je kunt toepassen wanneer je negatieve gedachten ondervindt:

  1. Kloppen deze gedachten? Scheid feiten van meningen (een gedachte als: Ik kan dat niet, ik ben dom, … zijn meningen). Na een tijd zal je zien, dat heel veel van die negatieve gedachten meningen zijn, en vaak zijn die meningen overgenomen van andere mensen. Onderzoek dat.

2. Elke verandering begint bij bewustzijn. Wees je zo vaak mogelijk bewust van hetgeen je denkt. Vraag jezelf bij iedere gedachte af: Is dit een gedachte die positief is of negatief? Als die gedachte negatief is, beslis dan om er niet naar te luisteren. Negatieve gedachten zorgen er enkel voor dat jij je slecht voelt, meer niet. Dus jij bent het slachtoffer van je eigen gedachten. Verander je gedachten, verander je leven.


3. Besef dat jij niet je gedachten bent, jij bent de observeerder van die gedachten. Maak goed het onderscheid tussen deze twee. Het is niet omdat je denkt dat je niks waard bent, dat je dan ook echt niets waard bent (dat is een mening, geen feit). Vergelijking: Het is niet omdat ik denk dat ik een kip ben, dat ik dan ook echt een kip ben. Dat is een vergelijking van dezelfde orde.


4. Wanneer je zodanig in je negatieve gedachten verzonken ben, vind je nergens meer het positieve terug en daardoor mis je soms kansen. Je bent zodanig gefocust op de gesloten deuren dat je de open deuren niet meer ziet. Neem daarom een stapje terug en bekijk je situatie eens vanuit een ander perspectief. Dan zal je vast andere inzichten krijgen en een betere kijk hebben op het probleem

Wat te doen met negatieve gedachten?